Prof. Dr. Ömer Refik Özerdem; Avrupa (EBOPRAS) ve Türk (TPRECD) Yeterlik Belge sahibi bir Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanıdır.
Amerika’da 3 ayrı üniversite hastanesinde üst ihtisas yapmış ve ayrıca Birmingham’da ALABAMA Üniversite Hastanesi’nde akademisyenlik yapma onurunu yaşamıştır.
Uzmanlığından sonra yurt dışında eğitim aldığı üst ihtisas konuları arasında: Estetik Cerrahi Uygulamaları ile Mikrocerrahi, Saç Ekimi, Lazer Kullanımı, Endoskopik Yüz Germe/Kaş Kaldırma, Çene-Yüz Cerrahisi yer almaktadır.
Amerika’daki eğitim ve çalışma hayatı ilk olarak 1998-2000 yılları arasında Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamıştır. Sonrasında yine Amerika’da sırasıyla önce Miami sonra da Alabama üniversite hastanelerine kabul edilmiş bu üniversite hastanelerinde dünyaca ünlü estetik ve plastik cerrahi uzmanlarından Dr. Luis Vasconez (Alabama University – akademik unvan ile çalışmıştır – Estetik cerrahi uygulamaları alanında) ve Dr Anthony Wolfe ( Miami University – maksillo fasial cerrahi alanında) ile beraber çalışmıştır.
- 2014-2017 yılları arası Dubai’de Plastik cerrahi uzmanı olarak bulunmuştur. İlk isim olarak birçok uluslararası dergilerde makalesi yayınlanmış ve kitap bölüm yazarlığı da bulunan bir plastik cerrahi uzmanıdır.
- Tıp eğitimini Türkiye’nin en güzel sahil şehirlerinden İzmir’de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1985-1991 tarihleri arasında tamamlamıştır.
- 1992-1998 yılları arasında Adana Çukurova Üniversitesi’nde Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi eğitimlerini tamamlamıştır.
- 1998-2000 arasında Pittsburgh Üniversitesi (Pittsburgh, PA, USA) Plastik Cerrahi Bölümünde araştırma fellovu (research fellow) olarak görev yapmıştır.
- 2000-2002 yılları arasında Adana Başkent Üniversitesi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Bölümü’nde akademik kadroda göreve başlamıştır.
- 2002 yılında Miami Üniversitesi ve Miami Çocuk Hastanesi Craniofacial Surgery (Baş-Boyun Plastik Cerrahisi) Programına kabul edilmiştir. Burada 1 yıl boyunca dünyanın tanınmış cerrahlarından Prof. Dr. Anthony Wolfe’ün asistanı olarak çalışma onuruna erişmiştir. Miami’de South Miami ve Jackson Memorial ve Cedar’s Hastaneleri’nde yine Dr. Wolfe’ün asistanı olarak sayısız estetik cerrahi operasyonunu gerçekleştirmiştir.
- 2003 tarihinde Başkent Üniversitesi’ne dönüp önce “Yrd. Doçent” ve ardından “Doçent” sıfatlarını almaya hak kazandı.
- 2005 tarihinde Birmingham Alabama Üniversitesi İleri Estetik Cerrahi Uygulamaları Merkezi’nde Estetik Cerrahi Üst İhtisas Programına kabul edildi. Burada estetik cerrahinin tanınmış isimlerinden Prof. Dr. Luis O. Vasconez’in estetik asistanı olarak çalışmıştır. Aynı zamanda Alabama Üniversitesi Akademik Kadrosu Üyesi olarak üniversiteye bağlı UAB Hastanesi, Birmingham Çocuk Hastanesi ve Coopergreen Hastanelerinde görev yapmıştır.
- 2005 ve 2016 tarihlerinde ülkemizde Türk Estetik, Plastik ve Estetik Cerrahi Derneği’nin sınavlarını başarılı tamamlayarak mezuniyet sonrası yeterlilik diploması almaya hak kazanmıştır.
- 2006 yılında Avrupa Estetik ve Plastik Cerrahi Board’unun (EBOPRAS) yazılı ve uygulamalı sınavlarını başarıyla vererek Fellow of the EBOPRAS (FEBOPRAS) sıfatını almaya hak kazanmıştır.
- 2018 tarihinde Üsküdar Üniversitesi’nde “Profesörlük” unvanını almıştır. Bu tarihten itibaren Üsküdar ve İstanbul Başkent Üniversitesi Hastanelerinde akademik faaliyetlerine devam etmektedir.
- Özerdem’in halen büyük çoğunluğu yurtdışı olmak üzere 6 adet kitap bölümü yazarlığı ve sayısız makale ve kongre sunumu vardır.
PROF. DR. ÖMER REFİK ÖZERDEM İLE UZMANLIK HAKKINDA
Yurtdışında uzman doktor olarak çalışmanın aşamaları ve gereklilikleri nelerdir? Uzmanlık alındıktan hemen sonra ve ardından da her 10 senede bir bilgi ve deneyiminizi yenilediğinizi göstermeniz gerekiyor. Buna biz ‘board; yani yeterlilik’ sertifikası diyoruz. Yazılı ve sözlü sınavlarla elde ediliyor. Bazı ülkelerde, örneğin ABD’de Amerikan Estetik Plastik Cerrahi tarafından zorlu bir sınav süreci sonrası verilen ‘National Board’unuz (ulusal yeterlilik belgeniz) yoksa, uzman doktor olarak çalışmanız çok zordur. Bazı ülkeler ise board almadan uzmanlık veya çalışma lisansı vermemektedir. Ülkemizde bu olay daha çok yeni, ama ümit verici düzenlemelere de başlanmış durumdadır. Buradaki en büyük tehlike ise; 3-5 kişinin toplanıp kağıt üzerinde dernek kurarak, biz de ‘board’ veriyoruz demesi, hatta bazı bireylerin bu yöntemi kullanarak Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmamış, tanımlanmamış sıfatları veya uzmanlıkları kendilerine yakıştırmasıdır. Kısacası bu kişiler resmi makamlar tarafından değil de kendi kendileri tarafından bir uzmanlığa atanmaktadır. Daha geniş bilgiyi Sağlık Bakanlığı resmi web sayfasından edinebilirsiniz. Bu yeterlilik belgelerini kimler vermektedir? Avrupa genelinde, ülkemizin de üye olduğu EBOPRAS, ülkemizde ise Türk Estetik Plastik Cerrahi Derneği, Plastik Cerrahi Yeterliliği konusundaki yetkili kurumlardır. Bu kurumların internet sayfalarından daha geniş bilgi edinmeniz ve yeterlilik sahibi üye listesini görmeniz mümkündür. Burada belirtmek isterim ki; ben hem Avrupa, hem de Türk ulusal board’unu alma onuruna eriştim.